Cultivos y alimentos transgénicos en México. El debate, los actores y las fuerzas sociopolÃticas.
Massieu Trigo, Yolanda
Argumentos
No. 59; Año 22
Págs. 217-243
Resumen
El presente artÃculo proporciona una visión actual de la situación de los cultivos transgénicos en México y en el mundo, para de ahà ubicar el debate contemporáneo respecto de estas nuevas plantas y los organismos genéticamente modificados (OGM) en general. De esta manera, se describe cuáles eran los temas de discusión en la década de 1980, cuando comienzan a aparecer
los primeros OGM y cómo se ha reposicionado la polémica en la actualidad. Se enfatizan los impactos socioeconómicos, polÃticos y culturales de estos nuevos organismos en los paÃses como México, con una agricultura débil, dependencia alimentaria y alta biodiversidad. Asimismo, se analiza la situación de México respecto de los OGM, resaltando la polémica en torno al maÃz transgénico en el paÃs. Finalmente, se concluye con una breve reflexión respecto de la pertinencia de liberar en la agricultura mexicana la siembra de estas nuevas plantas, especÃficamente el maÃz, y cómo afectarÃa esto la situación agrÃcola y alimentaria del paÃs.
Palabras clave: cultivos, alimentos transgénicos, fuerzas polÃticas.
Abstract
This essay gives a nowadays view about transgenic crops in Mexico and the World, in order to deal with contemporary debate about these new plants and genetically modified organisms (GMO)
in general. I describe what issues were discussed in the 80Â’s, when the first GMO appeared and how the controversy has been transformed in present times. I emphasize socioeconomic, politic and cultural impacts of GMO in countries like Mexico, where agriculture is weak, there is food dependency and high biodiversity. In the third part I analyze MexicoÂ’s situation concerning GMO, outstanding transgenic maizeÂ’s debate. I finish with a brief reflection about how pertinent is the liberalization of transgenic maize production in Mexico, specifically maize, and how it ABSTRACT
This essay gives a nowadays view about transgenic crops in Mexico and the World, in order to deal
with contemporary debate about these new plants and genetically modified organisms (GMO)
in general. I describe what issues were discussed in the 80Â’s, when the first GMO appeared and
how the controversy has been transformed in present times. I emphasize socioeconomic, politic
and cultural impacts of GMO in countries like Mexico, where agriculture is weak, there is food
dependency and high biodiversity. In the third part I analyze MexicoÂ’s situation concerning
GMO, outstanding transgenic maizeÂ’s debate. I finish with a brief reflection about how pertinent
is the liberalization of transgenic maize production in Mexico, specifically maize, and how it would affect food and agriculture situation in country
Texto completo (192 Kb)